2x2. plass => VM-plass

Da NOF presenterte VM-laget på mandag kveld var navnet mitt å finne blant de som skal få løpe sprint. Etter to år uten VM får jeg nå endelig sjansen igjen, og jeg gleder meg! VM arrangeres i Skotland i starten av august, og sprinten skal løpes i byen Forres i nærheten av Inverness. Testløpene til VM endte for min del med en "varmesmell" og 16.plass på mellom, 2.plass på sprint og 2.plass på lang. 

 

 

 

 

 

Det var spesielt sprint og mellom jeg hadde sett meg ut og satset ekstra på. Ukene mellom verdenscupen i Strömstad/Halden ble brukt til å trene en del sprint i Sveits, og jeg reiste hjem noen dager tidligere for å få trent i relevant skogsterreng. Jeg følte meg derfor godt teknisk forberedt da jeg stod på startstreken på mellomdistansen 1. juli. Det jeg ikke hadde tatt høyde for var at temperaturen hadde steget betydelig, og da jeg ikke pleier å ha problemer med varme bekymret det meg ikke heller. Jeg startet ut godt og plukket 1. og 2. post uten nevneverdige problemer. Inn i 3. post sklir jeg forbi posten uten å se den og bommer ett lite minutt. Jeg føler at jeg pusher hardt, og jeg er så anpusten da jeg kommer til drikka på 6.post at jeg nesten ikke klarer å drikke. Jeg er likevel positiv og tenker at det er like hardt for alle, og at jeg mest sannsynlig har bra fart når jeg føler meg så sliten. På flate mellom 6. og 9. post sliter jeg med å forstå terrenget (skeivt kart?), og det blir litt nøling og feil, mens jeg løper feilfritt (bortsett fra veivalget til nestsiste som var dårlig) resten av løpet selvom jeg er helt utslitt og må kjempe med meg selv for å holde meg løpende. I mål er jeg tom og sliten, og må skuffet innse at farten var for lav hele veien selv om jeg var mer sliten enn jeg kan huske å ha vært i en mellomdistanse tidligere. Pulsklokka viste etter løpet at jeg har ligget minst 10, hvis ikke 15(!) slag over det jeg pleier å ligge i en orienteringskonkurranse.... Det ble 16.plass og VM-mellom-toget var gått.   

 

At jeg fysisk hadde gått fra å være i god form til å ikke orke å løpe fort fra en dag til en annen gjorde meg usikker, men jeg hadde likevel troa på at formen ikke var borte og at jeg fortsatt kunne klare å løpe en god sprint dagen etter. Jeg åpnet sprinten kontrollert og lå derfor noen sekunder bak de første to postene, men til 3. post tok jeg et veldig dårlig veivalg og tapte 15 sekunder. 4. til 6. post løper jeg godt, men krysser både Heidi Mårtensson (foranstartende) og Anne Johanne Lind (bakenforstartende) og skjønner at de har åpnet bedre enn meg. Til 7. velger jeg en litt treigere rute (6 sek tapt), mens jeg til 8. og 9. løper bra. På 10. blir det postbom - jeg løper for langt og må snu (ca 10 sek tapt), og til 11. velger jeg igjen et veldig dårlig veivalg og taper 15 sekunder. Jeg avslutter bra, og selvom jeg ikke ser beste veivalg til 14. og 16. og taper tilsammen ca 15 sekunder på det, løper jeg meg opp til 2.plass tilslutt. Med to store veivalgsmisser (3. og 11.) og bommen til 10. kan jeg ikke si meg fornøyd med gjennomføringen, men jeg var både lettet og fornøyd med å bli nr 2 - noe som var viktig for å styrke egen sak i VM-uttaket.

På langdistansen løp jeg et løp med god flyt og framdrift, men jeg la dessverre igjen 3 minutter i postbom fordelt på 2., 3. og 4. post, i tillegg til et veldig dårlig veivalg til og gjennomføring til 9.post. Litt smårusk ellers også, men mye bra. At løpet holdt til en 2. plass av de norske var gøy, men jeg irriterte meg over feilene jeg hadde gjort - en seier kunne kanskje gitt meg en VM-lang startplass hvis den hadde vært klar, men det klarte jeg ikke denne gangen og det ble med nesten. Uansett gøy å være så høyt på lista i en langdistanse i Norge, og det uten noe perfekt løp. Drømmen om å få løpe skogdistanse i VM lever videre!

 

Testløpene holdt som sagt til sprint-plass på VM, og jeg står dermed foran min tredje VM-start i sprint. Den første hadde jeg i Frankrike i 2011 der jeg ble nr 20, og den andre hadde jeg i Sveits i 2012 der jeg ble nr 10. Framover blir det først pre-camp med det norske laget i Skotland 10.-15.juli, før jeg holder meg i Sveits fram mot VM i månedsskiftet juli/august. Siden jeg ikke ble reserve for noen annen distanse kan jeg fokusere helt på sprintdistansen, og kommer til å legge inn sprint-relevant trening samt formoppkjøring inn mot mesterskapet. Jeg gleder meg!

 

RESULTATER MELLOMSPRINTLANG
GPS MELLOM, SPRINTLANG
VM-LAGET

 

VM sprint 2011 Chambery - Frankrike


VM sprint 2012 Lausanne - Sveits