14. og 24. plass i EM

Etter 4 solide tekniske gjennomføringer på EM ble jeg nr 14 og 24 på finalene i sprint og lang. I de to kvalifiseringene ble det to sjuendeplasser. EM i Tsjekkia har vært noe jeg har hatt som et mål lenge da jeg har tenkt at terrenget kunne passe meg bra, men da det ble 4 uker sykdom i april så det mørkt ut både med tanke på å få starte, men også i forhold til å kunne prestere. At jeg henger med så bra som jeg har gjort her er veldig positivt, og jeg er godt fornøyd med å prestere stabilt bra selvom alle løpene hadde litt å gå på teknisk. Jeg hadde mye høyere målsetninger enn 14. og 24.plass, og det er litt skuffende å ikke være i form på et mesterskap, men satt i perspektiv skal jeg være fornøyd og det er mye positivt å ta med seg fra dette mesterskapet!


 

 

 

 

 

EM startet med noen rolige dager sammen med de andre norske løperne som skulle løpe sprint (og sprintstafett). Vi fikk en fin oppkjøringsintervall på sprintkart torsdag, og fikk forberedt oss godt til det som ventet. Etter en litt skuffende dag sett med norske øyne på sprintstafetten der det endte med disk var jeg og de andre sprinterene klare for kvalifisering søndag morgen. Jeg fikk til en solid teknisk gjennomføring, men merket hadde jeg tenkte mye på den fysiske formen underveis og jeg syns jeg manglet futt i beina. Det ble to litt dårlige veivalg, men ingenting stort, og jeg ble nr 7 i mitt heat. 

 

Etter en liten runde innom hotellet bar det til finalen som gikk fra et SPA hotel over byen Jesenik. Gutta var først ute og selvom vi ikke fikk med oss alt som skjedde (vi satt i karantene), fikk vi med oss at noen av de norske måtte ha løpt bra. Før start var det som vanlig fint å ha Emil Wingstedt. Han hadde troa på at løypa kom til å starte med noen lette poster der man kunne løpe fort før vi ble sendt utfor bakkene med vanskelig veivalgsstrekk. Så med beskjed fra Emil om å ta meg tid til å lese de tekniske strekka før jeg satte fart, var jeg klar for start. Og akkurat som han hadde tenkt fikk vi 3 poster i park først, før vi fikk ei skikkelig nøtt der det var vanskelig å se hvor man kom igjennom. Jeg ble litt satt ut da jeg ikke fant noen gjennomgang på kartet der jeg hadde tenkt å måtte re-tenke, og stod igjen litt vel lenge, men valgte til slutt det beste veivalget. Etter denne litt nølende innledningen løp jeg godt, men fant ikke besteveivalget til 7.post hellerog tapte 10-15 sekunder på feil veivalg til denne posten. Her var det kartbytte og etter kartbytte har jeg løpt veldig bra. Kun på løpestrekka i motbakke har jeg tapt mye tid til de beste jentene, og jeg klatret meg helt opp på en 14.plass, noe som jeg må være godt fornøyd med selvom jeg var bare 1 veivalg unna en topp 10 plassering. Det var veldig godt å se at jeg hang med de nestbeste jentene så bra som jeg gjorde, det hadde jeg ikke forventet å gjøre.

 

Det ble ikke mye tid til å hvile. Mandag morgen bar det videre til langdistansekvalifisering. Beina var tunge å dra i gang på oppvarmingen, men jeg fikk til et solid løp der jeg stort sett hadde bra framdrift, og det var godt å se at jeg løp like fort som de jentene jeg så i skogen. Det ble en dårlig trasé til 7. og litt stress på 8. og 9.post. Men den største "feilen" jeg gjorde var å ikke klare å bestemme meg ut av post 9. Jeg syns alle veivalgene så dårlige ut, og klarte ikke å ta et valg. Dette tapte jeg over minuttet på. Unødvendig og en vekker foran finalen. Når man har sett de mulighetene som finns må man ta et valg. 

 

Jeg følte meg litt lettere i beina på oppvarmingen til langdistansefinalen, noe som sikkert var mest fordi jeg var mer spent enn foran kvalifiseringen. Med plan om å løpe på samme måte som dagen før, satte jeg av gårde og så kjapt at de første postene var litt ekle. Derfor tok jeg meg god tid og var nøye her. Kanskje litt vel nøye, men jeg unngikk bom. På mega-langstrekket til 4. post tok jeg meg tid til å se veivalgene og bestemte meg ganske kjapt. Jeg kunne nok løpt litt bedre ut av posten, men resten av strekket løp jeg bra og som jeg hadde tenkt. Jeg taper 3:30 min til beste strekktid, men tror nok over 2 minutter av dette går på fart. Nøler litt inn i 5.post, men løper bra til 6. og 7. før jeg nøler litt inn i 8. igjen. Ut av 8. er jeg for kjapt og det virker litt for fristende å løpe ned høyre og jeg kastet ikke mer enn et kjapt blikk på venstre varianten som var mye bedre. Skjønte at jeg mest sannsynlig tapte tid da jeg var på vei opp veggen av en bakke jeg måtte klarte opp i slutten av strekket. Taper litt inn i 10.post også, og her tar jeg meg tid, men syns venstreveivalget ser for langt ut og at alle må opp den bratte bakken uansett, men jeg ser ikke det beste veivalget. Kjører på opp bakken det jeg orker, men taper tid til besteveivalg. Inn i post 11 ser jeg at jeg nesten er tatt igjen av hun som startet 3 minutter bak meg. Bommer litt inn i 12. post som etter min menig står nord for skrent og ikke under skrent som den skulle, og dermed litt gjemt. Dermed blir jeg tatt igjen. Klarer ikke helt å følge, jeg er sliten og må kjempe med meg selv for å lese nok kart og kompass. Jeg klarer det ikke helt og treffer ikke helt der jeg vil, og jeg taper unødvendig tid. Bommer litt inn i 14.post (ca-30-60sek) i tillegg. Er sliten i mål, og litt skuffa over at to langstrekk og småsurr i slutten av løypa gjør at jeg "bare" blir nr 24. Men med alt litt på avstand må jeg være fornøyd med gjennomføringen min, og at jeg faktisk løp like fort som de nestbeste, de som kjempet om topp 10-15. I en sånn langdistanse som dette er det svært viktig å være sterk fysisk og med dårlig inngang i mesterskapet og 3 konkurranser i beina fra før av, løp jeg en god langdistanse. 

 

Mye positivt å ta med seg videre fra disse to konkurransene, og jeg er positiv med tanke på resten av sesongen. Nå venter 3 konkurransefrie dager, før jeg håper å få en stafettetappe for ett av Norges stafettlag lørdag. 

 

KART MED VEIVALG SPRINT FINALE
KART MED VEIVALG LANG KVALIFISERING
KART MED VEIVALG LANG FINALE
RESULTATER SPRINT KVALIFiSERING
RESULTATER SPRINT FINALE
RESULTATER LANG KVALIFISERING
RESULTATER LANG FINALE