10km-debut i Frauenlauf Bern

Søndag stilte jeg til start i den 30.-utgaven av "Schweizer Frauenlauf Bern" på 10km. Dette var mitt første gateløp av den litt lengre sorten, og jeg var derfor spent på distansen. Løypa var forholdsvis kupert med ca 110m stigning totalt, og bestod både av asfalt og gruspartier i en lang runde på 10km. Etter litt klabb og babb i starten da vi måtte runde følgebilen som ikke startet og dermed sperret veien, løp jeg et smart og jevnt løp fra start til mål. Hadde fin drahjelp på flatene, og kunne klatre i feltet i alle motbakkene. De siste 2 kilometerne var tøffe med en lang stigning fra elva og opp i gamlebyen, men da jeg passerte 9 km på litt under 36 min, var jeg sikker på å klare målet om å løpe under 40 minutter. Tilslutt ble jeg klokka in på 39:25 min og en 9.plass totalt (4.plass i min kategori), noe jeg er fornøyd med i 10km-debuten. 

 

 

 

 

Dagen startet tidlig med frokost kl 7, men det var fint å kunne starte oppvarmingen fra døra hjemme litt over 08:30. Da jeg kom opp til sentrum var det folk overalt, og mest av alt damer med startnummer. Over 15000 damer fullførte en av distansene (5km/10km/15 km running/nordic walking), så det var god stemning og folkefest i Bern. Jeg stilte meg opp i 3-4 rekke i startblokk 1. Da skuddet gikk var jeg klar, og satte kontrollert av gåre etter de foran meg, men etter 2m ble det bråstopp og mye forvirring - tidtakerbilen som skulle kjøre foran teten sperret veien og kjørte ikke som den skulle. De første løp forbi, mens de neste stoppet opp for å forstå hva som skjedde. Etter litt om og men kom vi oss alle av gåre, men måtte altså løpe forbi bilen. Dermed havnet jeg litt bak de beste allerede fra start, og jeg valgte å ikke prøve å stresse med å lukke den luka. Løp jevnt, men kontrollert og forsøkte å følge med litt på km-tidene på klokka. Fikk en fin rygg etter passering 1km, og løp jevnt bak henne (av og til litt foran eller ved siden) til og med 3 km som vi passerte på ca 11:40. I nedoverbakken til Aare ble vi passert av ei bakfra og jeg løp derfor forbi og la meg i denne ryggen i steden. Hun ble en fin rygg fram til 5 km som vi da passerte på 19:10 minutter. Jeg lå altså fint foran skjemaet til 40 min, men visste at sistehalvdel hadde mer stigning enn første.

 

Film fra Frauenlauf Bern - meg ser du mellom 27 og 31 sekunder.

 

Inn mot bakken opp i skogen løp jeg forbi, og jeg prøvde å løpe kontrollert og med litt kortere skritt opp kneika. De to i min rygg prøvde ikke en gang å være med, og jeg fikk ryggen fri, og tok kraftig innpå neste løper. Tok henne igjen etter ca 6km, og vi løp sammen i alle nedoverbakkene tilbake til elva og fram til 8km og neste motbakke. Begynte å bli sliten i denne delen av løypa, og hadde respekt for motbakken opp til 9 km, men jeg prøvde å løpe jevnt og igjen fikk jeg ryggen fri (så jeg løp ihvertfall fort i forhold til de andre). Da jeg kom opp det jeg trodde var bakken, innså jeg fort at det var slak motbakke videre, og jeg fikk kjempe for å holde tempoet oppe alene videre. Da jeg passerte 9 km forstod jeg at "dette går veien" med tanke på under 40 minutter, men den siste kilometern var seig, og jeg virkelig sleit meg igjennom den, som igjen bestod av en lang slak motbakke. Løp denne siste kilometern på godt under 4 minutter tiltross for bakken, så selvom jeg følte meg helt utslitt hadde jeg klart å holde tempoet bra også her. Med tiden 39:25 min må jeg si meg godt fornøyd i den kuperte 10 kilometeren, og jeg må si det gav mersmak - det hadde vært gøy å prøve å sette en skikkelig god 10km-tid i et flatt gateløp en gang! Denne gangen holdt løpe mitt til en fin 9.plass totalt, og en 4.plass i min katergori (W20). Det skal likevel sies at de "store" navnene løp 5km-løpet som er den orginale distansen. 

 

RESULTATER

MITT LØP PÅ STRAVA

FILM FRA SLUTTEN AV MITT LØP