10. plass i VM i Lausanne

Etter å ha bodd og studert i Sveits i nesten to år, føltes det nesten som å løpe vm på hjemmebane. Jeg kjente mange av funksjonærene i karantene området, på start og i mål, og fikk heiing hele veien både i kvalifiseringen og i finalen. Gøy!

 

Kvalifiseringen gikk tidlig lørdag morgen, og kl 09:15 var jeg i gang på undiversitetsområdet i Lausanne (EPFL og UNIL). Etter mye spekulasjoner på forhånd var jeg forberedt på en teknisk, vanskelig kvalifisering med en del nivåproblematikk, men allerede etter noen få poster forstod jeg at dette ikke stemte. Det gjaldt å løpe fort og gjennomføre bra i en sprintløype jeg vil kalle forholdsvis enkel. Jeg fikk til en veldig god sprint, og tapte kun litt tid i starten, og ble dermed overraskende nummer 2 i mitt heat. De to andre norske jentene løp også bra, og plasserte seg som nummer 2 og 3 i sine heat. Dessverre gikk det ikke like bra for de norske guttene, der to røyk ut.

Resultater kvalifisering

 

Etter en tur innom hotellet bar det til karanteneområdet før sprintfinalen. Siden to løpere fra samme nasjon ikke får starte etter hverandre, ble jeg flyttet et hakk bakover i startlista og gikk ut som tredje siste løper. Ut fra start og opp til startpost var det mye trapper og svinger, så det var vanskelig å komme inn på kartet, og veivalgsavgjørelsen til førstepost måtte gjøres før man kom til startpost. Jeg valgte feil, og syns det var vanskelig inne i trappehuset, og tapte 9 sekunder. Til andrepost ligger jeg litt på etterskudd i starten og taper nye 10 sekunder, men får endelig opp farta inn mot posten og videre mot tredje. Velger raskeste veivalg, men midtveis på strekket bråstopper det på vei gjennom et lysegrønt område. Litt forfjamset forsøker jeg igjen, men kommer ikke igjennom. Tar et skritt tilbake og ser at det er spent ståltråd gjennom greinene på trærne og lurer dermed på om jeg er på feil sted. Leser kart og konkluderer med at jeg er på rett sted og kryper under. Noen få meter senere skulle jeg løpe gjennom en liten åpning i et gjerde, men sveitserne hadde snitslet hele gjerdet med postfinance-merkebånd, og jeg kunne ikke se noen åpning i terrenget. Igjen blir jeg usikker på om jeg er på feil sted og må stoppe og rekonstruere. Igjen finner jeg ut at jeg må være riktig, og finner etterhvert åpningen i gjerdet. 22sekunder går tapt på dette strekket.

Jeg får nullstilt og løper brukbart, men med noen småtap, inn til runding og ligger her på en 16.plass 46 sekunder bak ledende Simone Niggli-Luder. Får til en god start på siste runden, men på vei til 10. løper jeg forbi en trapp jeg måtte opp og taper nye 10-15 sekunder. De neste tre postene løper jeg veldig bra og har 2. beste, 4. beste og beste strekktid på disse strekkene. Strekket til 14. post var vanskelig og jeg syns jeg brukte lang tid på å gjennomføret det bra, men fikk likevel 10. beste strekktid. Tar feil veivalg til 15. post og taper cirka 10 sekunder på det, surrer litt inn i 16. og missforstår postplasseringen til 17. og tar dermed feil veivalg og taper nye sekunder her. Avslutter bra med beste strekktid til 18. og 2. beste tid i spurten og blir nummer 10. Selv blir jeg overrasket over at løpet holder til en 10. plass, da jeg selv syns jeg har slitt med å finne rytmen og hatt mange mindre og større problemer underveis. Dermed får jeg en ny bekreftelse på at jeg har tatt et steg, løper fortere og at sprintfinalen faktisk var vanskelig og at de andre løperne også har hatt problemer. Godt fornøyd med resultatet, men fortsatt litt å hente teknisk for å kunne være helt fornøyd med gjennomføringen. Uansett motiverende å se at det er kort opp til topp 6 og pallen, og jeg gleder meg til resten av sesongen.

Nå venter en ukes pause fra vm, før jeg eventuelt skal løpe stafetten på lørdag. Dagene skal brukes til å lade opp til stafetten, slappe av og "backe" opp de andre norske løperne som skal løpe lang- og mellomdistanse kvalifiseringer og finaler i de neste dagene.

Resultater finale

Sak orientering.no

Link til TV-sendingen på NRK