Prosjekt Skadefri

For å bli kvitt hamstringsproblemene jeg har hatt siden starten av februar, går jeg nå inn i en 8 ukers rehabliterinsplan. Å starte det nye treningsåret med en alternativperiode er ikke det jeg egentlig vil, men når alternativet er å dra med meg skaden inn i neste sesong var valget lett.

 

 

 

 

 

 

 

 

En plan for at jeg skulle ble skadefri ble til etter snakk med lege- og fysioteamet til NOF, og i tillegg en undersøktelse av skaden hos en av Olympiatoppens manueltherapauter. Planen går i grovetrekk ut på:

 

  • Trykkbølgebehandling 2x i uka i 4 uker
  • Styrketrening av hamstrings og hoftestabilisering 3x økter i uka i 8 uker
  • Ingen løping de første to ukene
  • Gradvis opptrapping av løpingen fra uke 3

Det med å ikke løpe er først og fremst for å være på den sikre siden. Løping gir slag for hvert skritt, og kan eventuelt irritere skaden. Styrketreningen av hamstrings er basert på å bruke muskelen for å stimulere til produksjon av nytt vev. Trykkbølgebehandlingen for å få røsket opp i gammelt skadevev/arrvev og skape en ny "skade" for å øke blodgjennomstrømningne.
 
Jeg startet trykkbølgebehandlingen i går og har allerede hatt to styrkeøkter. For å få trent blir det nå mye rulleskigåing fram til snøen kommer, i tillegg til øktene i rehabliteringsprogrammet og løping i vann, ellipsemaskin etc.

 

(Foto: Kine Hallan Steiwer)

 

Skadehistorikk:

Det var i starten av februar jeg begynte å kjenne en strålingssmerte fra setet og ned i baksiden av låret. Første diagnose var at en nerve var i klem enten i setet eller i ryggen, noe som gjorde at jeg ikke ble tatt ut av trening. Diagnosen var aldri sikker. Smertene gjorde det umulig å løpe fort, da det vondeste var siste del av løpsteget der leggen pendler framover før foten treffer bakken. Dette gjorde at kvaliteten på høyøktene sank. Spesielt de første ukene var det ille.

I august da plagene fortsatt var ganske store, fikk jeg tatt et MRI-bilde av setet, og bildene viste en diskre hamstringstendinose. Det vil si at senefestet til hamstrings i setet ved sitteknuten viste antydninger til riss. Denne skaden kan ha påvirket ischiianerven som går tett inntil dette senefestet. Ultralyd av samme senefeste noen måneder senere viste samme tendens.